Mi a különbség a drágakövek és a féldrágakövek között?

 

Szeretnéd megismerni az ásvány köveket? Ebből a cikkből megtudhatod mi a különbség a drágakövek és a féldrágakövek között.

Beszélünk négy kőről, amelyek drágakőként ismert ásványok: ezek a gyémánt, a smaragd, a rubin és a zafír . Van másik 18 ásvány ami a féldrágakövek közé tartozik, és amikről most említést teszünk.

 

DRÁGAKÖVEK ÉS FÉLDRÁGAKÖVEK

Először is a kő ritkaságát és hiányát tekintik meghatározó tényezőnek ahhoz, hogy egy ásvány követ drágakőnek minősítsenek. Az ametisztet drágakőnek tekintették, mivel ritka volt, de amikor bányákat fedeztek fel Brazíliában, és nagy mennyiségű ametiszt jelent meg az ásványkövek piacán, akkor már nem volt az.

Másrészt a legmagasabb keménységi foka a drágaköveknek van, a gyémánt a Mohs-skálán a legnagyobb keménységű ásvány, ezt követi a korund (rubin és zafír) és a smaragd. A nagyfokú keménység a tartósság szinonimája.

Végül a féldrágakövek értéke nagyon különbözik tőlük, könnyebb tiszta, nagy féldrága köveket kapni, mint az ugyanilyen tulajdonságú drágaköveket.

 

DRÁGAKÖVEK:

 

GYÉMÁNT

A „gyémánt" szó az ókori görög "adamas" szóból származik, jelentése törhetetlen, legyőzhetetlen, megváltoztathatatlan.

A gyémánt a kizárólagosság drágaköve. Az idők folyamán ez a gazdagság, az hatalom, a kizárólagosság és a kifinomultság szinonimája vált. Ugyanakkor kevésbé elbűvölő környezetben is szerepet játszik, például az ipari szektorban. Gyémántot általában az üzemekben, gyárakban  található vágó- és fényezőszerszámokban találunk. Ez a felhasználás nagyon hatékony annak a hővezetési képességnek köszönhetően, amellyel ez a gyönyörű kő rendelkezik.

Az ékszerek piacán gyémánt iparhoz kapcsolódó marketing, a szeretet és a párok összetartozásának szimbólumává tette őket . Nem véletlen, hogy amikor eljegyzési gyűrűkre gondolunk, ennek a drágakőnek a nevére gondolunk.

Bár az átlátszó és színtelen gyémántok a legismertebbek, más színekben is megtalálhatóak, például sárga, szürke, kék, zöld, fekete vagy rózsaszín.

 

SMARAGD

Ha májusban születtél, vagy szereted a zöld ékszereket, akkor ezt a követ imádni fogod. A smaragd szó eredete a görög „smaragdos” szóból ered, ami zöld követ jelent. A berill egyik  változata.

Jellegzetes színe az ásványi anyagoknak (króm és a vanádium) köszönhető, melyek alkotják. Annak megállapításánál, hogy a smaragd minőségi-e, az egyik fontos jellemző az átlátszósága.

A smaragd a jó egészséghez, a jó közérzethez és a reményhez kapcsolódik.

Az ókorban csodálatos hatásokat tulajdonítottak neki egyes betegségek gyógyításánál. Ezért kapcsolódik a mentális és szellemi jóléthez is, mint a remény és az egyensúly szimbóluma. 

Napjainkban a legnagyobb smaragd termelő Kolumbia.

 

RUBIN, A SIKER TITKA

A  neve latinul vöröset jelent. 

A rubin egy korund melynek a színét a vas és a króm adja. 

Értéke nagyban függ a színének intenzitásától és egységességétől.

Elég kemény: a Mohs-skálán 9-es keménységű (közvetlenül a gyémánt után).

A rubint, a siker önbizalom, bátorság, pozitivitás, intuíció, erő, vitalitás tulajdonságokkal társítják. Ezért a régmúltban, sok király és  harcos úgy vélte, hogy a ruhájukba vagy akár a bőrükbe ágyazás védelmet nyújt számukra. 

Indiában a rubint a drágakövek királyának tartották. 

Manapság Burma a világ legnagyobb rubinszállítója.

 

ZAFÍR

A zafír a rubinhoz hasonlóan szintén a korund egy fajtája. Valójában az egyetlen különbség közöttük a színük. Míg az előbbi vörös színű az utóbbinak több árnyalata ismert.

Leggyakrabban kék színű változatával találkozhatunk.

A zafír az őszinteséget, a hűséget és az igazságot szimbolizálja a kapcsolatokban, ezért számos ékszerüzletben láthatja őket eljegyzési gyűrűkön. 

Jelenleg a legnagyobb zafír bányák Afrikában vannak.

 

MIÉRT EZ A NÉGY KŐ, DRÁGAKŐ:

Bár más ásványokat néha drágaköveknek is neveznek, a hagyományos és hivatalos osztályozás szerint, csak ez a négy kő nevezhető drágakőnek.

Három tényező határozza meg, hogy egy kő drágakő vagy sem:

  • Keménysége: Mohs-skálán 1-től 10-ig mérik. A gyémánt az egyetlen 10. keménységű drágakő.

  • Ritkasága: Vagyis milyen nehéz megtalálni és kitermelni.

  • Szépsége: A drágakövek világában ez olyan szempontokkal függ össze, mint a színük, átlátszóságuk és fényességük.

 

FÉLDRÁGAKÖVEK:

Achát

Ametiszt

Borostyán

Akvamarin

Aventurin

Kvarc 

Topáz

Citrin

Gránát

Jade

Jáspis

Lápis lazuli

Holdkő

Napkő

Ónix

Tigrisszem

Opál

Türkiz

 

TOPÁZ

Ez egy olyan kő, amely ékszerként igen keresett, sokféle színe és nagy keménysége miatt (Mohs -skálán 8-as keménységű), csak a korund és gyémánt előzi meg.

 

 

SZIMBOLIKA

A citrin mellett a november hónap egyik köve. Egyesek úgy vélik, hogy a "topáz" szó a szanszkrit tapasból származik , ami "tüzet" jelent. Az ókori görögök azt hitték, hogy ez a kő erőt ad nekik, míg Indiában úgy vélik, hogy a szív fölött hordott topáz hosszú életet, szépséget és intelligenciát biztosít.

A kék topáz a 4. házassági évforduló köve, a császári topáz pedig a 23. évforduló köve.

 

LELŐHELYE

Brazíliában található a legjobb minőségű topáz. Pakisztán Északnyugati részén bányásszák a híres rózsaszín topázt. A kő további fontos lelőhelyei Namíbiában, Nigériában, Madagaszkáron, Mexikóban, Mianmarban, Srí Lankán, az Egyesült Államokban és Oroszországban találhatóak.

 

 

SZÍN

Ez a kő sokféle színben kapható: színtelen, világoskék, sárga, narancssárga, rózsaszín, lila, barna és nagyon ritkán vörös.

A színtelen topáz a legelterjedtebb fajta, és túlnyomó többségét sugárkezeléssel módosítják, hogy kék színűvé váljanak, mivel a kék színű iránti kereslet nagyobb, mint a természetes színű iránti. Az ékszerek javításakor nagy gondossággal kell eljárni a sugárkezelt kék topáznál, mert ha a javítás során  hőt alkalmaznak, a kő valószínűleg ismét színtelenné válik.

A császári topáz, sárga-narancs-vöröses színű, a legritkább és legkeresettebb fajta, mert más kő nem felel meg ezeknek a színeknek. A rózsaszín fajta szintén nagyon népszerű.

 

 

VILÁGOSSÁG

Gyakran előfordul, hogy a topáz zárványoktól és hiányosságoktól mentes, különösen a kék, színtelen és sárga.

 

 

VÁGÁS

Mivel a topáz kristályok általában hosszúkás vagy oszlopos alakban találhatók, főleg hosszúkás méretűre vágják őket, például oválisra vagy körtére. A topáz azonban általában kerek, párna, háromszög és smaragd méretben is megtalálható, valamint  az egyes gyártók, ékszerházak vagy tervezők által készített méretekben.

 

 

KARÁT (SÚLY)

Faragott topázok különböző méretekben találhatóak. Ez a kő kis méretekben olcsó, de az árak 10 × 8 mm -től kezdődően emelkednek.

 

KVARC

Ez az egyik legelterjedtebb ásvány a földön, és sokféle változatban kapható:

  • Fanerokristályos (nagy kristályok), például ametiszt, citrin, praziolit (zöld ametiszt) és hegyikristály.

  • Kriptokristályos (apró kristályok), például kalcedon, achát, tigrisszem és jáspis.

A kvarccsoport legfontosabb kövei a citrin és az ametiszt.

 

 

CITRIN

Ez a kő egy kvarc változat, sárga-átlátszó vagy narancssárga-barnás színű. Keménysége 7-es a Mohs -skálán, alacsonyabb a topáznál és a smaragdnál.

 

 

SZIMBOLIKA

A topázzal együtt november hónap egyik gyöngyszeme. A történelem során ezt a követ sokszor összetévesztették a topázzal, és ugyanazokkal a hatásokkal rendelkezik, Pl.: az indulatok csökkentése és a viselőjének megnyugtatása.

Neve a francia citron "citrom" szóból származik, és a házasság 13. évfordulójának köve.

 

 

LELŐHELYE

A fő citrin lelőhelyek Bolíviában, Spanyolországban, Madagaszkáron, Mexikóban és Uruguayban találhatóak.

Bolíviában bányásznak a citrinek és ametisztnek egy egyedi kombinációját (a két ásvány ugyanabban a kőben megtalálható ), amelyet „ametrin” néven ismerünk.

 

 

SZÍN

A narancssárga kvarcot természetes úton nyerik, de manapság a legtöbb citrint hőkezeléssel készítik, amelynek során a halványlila ametisztek színét vonzó sárga színűre változtatják.

A citrin feltűnő színe, valamint tartóssága és megfizethetősége teszi a legkelendőbb sárga-narancssárga drágakővé. Ma a legnépszerűbb árnyalat a sötét vagy vöröses narancs barna, míg a legértékesebb a barna árnyalatoktól mentes telített vöröses-sárga-narancs.

 

VILÁGOSSÁG

A piacon található legtöbb citrin mentes a szem számára látható zárványoktól. 

 

 

VÁGÁS

Bár a citrinek szabványos formákban és méretekben kaphatók a piacon, az elmúlt években sok csúcskategóriás ékszerház és tervező szokatlan vágásokkal faragott citrint, hogy illeszkedjen bizonyos ékszerekhez.

 

 

KARÁT (SÚLY)

Méretválasztéka széles, ékszerekben könnyedén találhatunk akár 20 karátos citrint is.