Valentin-nap: A szerelem és összetartozás szimbóluma

 

A Valentin-nap vagy Bálint-nap világszerte a szerelmesek napja – A szerelem és összetartozás szimbóluma -  de tudod-e honnan ered ez a különleges nap? Milyen szokások kötődnek e hagyományhoz a világ különböző országaiba február 14.-e kapcsán. 

 

A VALENTIN-NAP EREDETE

 

A dátum, amely ma a szerelem ünnepeként ismerünk, egy pogány ünnepből ered, az ókori Rómából. Ráadásul a szentnek, akinek a nevét köszönheti, katasztrofális véget ért.

Hivatalosan az első Valentin-napot 496. február 14-én ünnepelték, amikor I. Gelasius pápa felvette az ünnepet a katolikus liturgikus naptárba. A mai Valentin-nap eredete azonban az ókori Rómába nyúlik vissza.

A Lupercalia, a pogány termékenységi ünnep, amelyet a rómaiak február 13-án, 14-én és 15-én ünnepeltek, és amellyel a tavaszt köszöntötték, innen ennek az ünnepnek az alapja.

"a fiatal férfiak levetkőztek, és kecskebőrből vagy kutyából készült ostort használtak a nők hátának korbácsolására, hogy javítsák termékenységüket".

A dátum romantikus jelentése azonban az elsőhöz kötődik, a római orvoshoz, aki pap lett, és aki i.sz. 270-ben szembeszállt II. Claudius római császárral, amikor az megtiltotta a fiatalok közötti házasságot. Az uralkodó azért döntött így, mert a fiatal, hajadon férfiak jobb katonák voltak, mert semmi sem kötötte le figyelmüket, gondolataikat.

Valentine pap titokban összeadta a fiatal férfiakat szerelmeikkel, mindaddig amíg a római katonák fel nem fedezték. Ezen a ponton a Valentin-napról szóló történetnek legalább négy különböző változata ismert.

Az egyik azt említi, hogy Claudius parancsára lefejezték 270-ben, a másik arról számol be, hogy Szent Valentin beleszeretett az őt fogva tartó kapitány lányába, és nem sokkal a kivégzése előtt levelet küldött neki, amely a "a te Valentined" kifejezéssel végződött. Egy harmadik elmeséli, hogy ahelyett, hogy beleszeretett volna a börtönőr lányába, kigyógyította őt a vakságból, amellyel születése óta élt, az utolsó pedig azt említi meg, hogy a pap valójában nem volt hajlandó lemondani vallásáról és ezért végezték ki.

Annyi bizonyos, hogy öt évszázadon át a katolikus közösségben is megünnepelték ezt az ünnepet. Ebben az időszakban a Valentin-nap néphagyomány lett, főleg Angliában és Franciaországban.

 

A VALENTIN-NAP JELENTÉSE NAPJAINKBAN

 

Mit jelent a Valentin-nap? Tudja meg, mit ünnepelnek manapság ezen a napon.

A The Telegraph szerint 1400. február 14-én Párizsban megnyílt a Legfelsőbb Szerelmi Bíróság, amely házasságokkal, válással, hűtlenségekkel és a házastársi zaklatás vádjával foglalkozott. Az 1400-as években, Károly Orléans-i herceg írta az első feljegyzett Valentin- levelet , amelyet kedvesének címzett, mikor a londoni Towerben tartották fogságában, ahová az 1415-ös Agincourti csata utáni fogságba esését követően bebörtönözték.

 

A brit lap arra is emlékeztet, hogy a 18. század közepén Angliában népszerűvé vált a Valentin-napi levélváltás . Valami, ami a 19. századra, az ipari forradalommal együtt és már az Egyesült Államokban is hatalmassá vált, köszönhetően a szerelmes kártyák és képeslapok gyártásával foglalkozó gyárak megjelenésének.

 

1969-ben azonban IV. Pál pápasága idején és a II. Vatikáni Zsinat után az ünnep kikerült a liturgikus naptárból. Ennek fő oka az eredetével kapcsolatos különböző változatok voltak.

Ily módon a Valentin-nap megszűnt ünnep lenni, de megtartotta a szentet. A populáris kultúra a szerelmesek ünnepeként és a szerelem tiszteletének jeleként fogadta el a Február 14.-ei  dátumot.

 

MIKOR VAN VALENTIN-NAP?

 

Az egyik leggyakrabban feltett kérdés a google keresőjében, hogy mikor van Valentin-nap - legalábbis a google statisztikái szerint. És természetesen az erősebb nem képviselői keresnek rá főként.

A valentin-napot, minden év február 14-én, Bálint napján ünnepeljük.

 

BÁLINT-NAPI HAGYOMÁNYOK MAGYARORSZÁGON

 

Bálint-naphoz nagyon sok szebbnél szebb, régi néphagyomány és megfigyelés kötődik.

A teljesség igénye nélkül felsorolunk itt egy párat:

 

  • A népi időjóslás szerint, ha ezen a napon  száraz, hideg idő van, akkor jó lesz az évi termés a földeken. 

  • A gyümölcsösökben ekkor kezdték meg a gyümölcsfák metszését, és ekkor kezdték el a gyümölcsfák ültetését, mert azok így hamarabb  elkezdtek rügyezni, és így gazdagabb termést hoztak.

  • Hogy álmunkban megtudjuk ki lesz a jövendőbelink, a párnánk alá ezen az éjszakán, babérlevelet kell helyezni.

  • A hiedelmek szerint, Bálint nap reggelén egy szerelmes csók szerencsét hoz.

  • Az eljövendő gyermekáldások számát is ezen a napon lehet megjósolni. Egy félbevágott alma magjait megszámolva megjósolható, hogy hány gyermeke lesz a fiatalasszonynak.

 

VALENTIN-NAP: SZOKÁSOK A VILÁG MÁS ORSZÁGAIBAN

 

  • Olaszország Terni városában hagyomány, hogy Valentin-nap előestéjén egész olaszországból érkeznek ide párok, és a város bazilikájában, San Valentino  (Szent Bálint) sírjánál jelentik be nyilvánosan jegyességüket.

  • Japánban, Dél-Koreában és Tajvanon ezen a napon csak a nők adnak ajándékot, a férfiak mindezt a "Fehér napon" március 14-én viszonozzák kedvesüknek.

  • A Fülöp-szigeteken a Valentin-nap az az időpont amikor sok fiatal pár házasságot köt egy olyan rendezvényen, amelyet a kormány a közszolgáltatás formájaként támogat.

  • Horvát népi hiedelmek szerint a madarak is ezen a napon tartják menyegzőjüket.

  • Peruban munkaszüneti nappá nyilvánították február 14-ét, 2011-ben.

 

VALENTIN-NAPI AJÁNDÉK - PÁROS KARKÖTŐK AZ ÁSVÁNY MANUFAKTÚRA WEBÁRUHÁZBÓL

 

Az e kereskedelem térhódításából természetesen a Valentin-napi ajándékozás sem maradhatott ki. Online virágot, bonbont vagy más ajándékot küldeni nem csak kényelmes és praktikus, de gyakran az egyetlen lehetséges megoldás. A Valentin-napi ajándékozás egy igazi meglepetés is lehet a kedvesünk számára, amire még évek múlva is kellemes élményként emlékszik vissza.

Az Ásvány Manufaktúra webáruház erre kínál egyszerű és megbízható megoldást, az Ásvány karkötők, ásvány ékszerek vásárlása során. 

Nézd meg webáruházunk választékát, és lepd meg kedvesed egy személyre szóló ajándékkal ezen a csodálatos napon!